Verdere verspreiding van het bevrijdingsvuur op 5 Mei 2020.

In de nacht van 4 op 5 mei 2020 zijn  wij van plan als bevrijdingsestafettelopers voor de 24ste keer het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Leeuwarden te brengen.

Met deze jaarlijkse Bevrijdingsestafette wordt de verbinding gelegd tussen het gedenken op

4 mei en het vieren op 5 mei. 

Uit het gehele land komen hardlopers naar Wageningen waar in 1945 de Duitsers tekenden voor de capitulatie. Klokslag 00.00 uur wordt op 5 mei daar het Landelijke-bevrijdingsvuur ontstoken. Honderden lopers keren met dit vuur terug naar hun woonplaatsen verspreid over geheel Nederland.

De Friese ploeg bestaat uit ongeveer 35 lopers. Wij starten op 4 mei met het bijwonen van de dodenherdenking in de Prinsentuin. Hierna vertrekken wij met busjes naar Wageningen. We lopen in estafettevorm de gehele nacht en ochtend door om de afstand Wageningen naar Leeuwarden (195km) te overbruggen. In Friesland gaat de route langs elf monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Bij ieder monument wordt een witte roos neergelegd.

Als wij op 5 mei op tijd terug  zijn in Leeuwarden kunnen wij bij Lionitas van een brunch genieten. Daarna worden wij rond 13.00 uur in het centrum van Leeuwarden verwacht.  Daar wordt het vuur aangeboden aan de burgemeester van Leeuwarden. Met dit meegebrachte vuur, wordt het Fries Bevrijdingsfestival geopend.

Omdat het in 2020, 75 jaar geleden is dat de vrijheid getekend is, willen wij iets EXTRA’S toevoegen. Het zou mooi zijn als het bevrijdingsvuur nadat het in Leeuwarden is ontstoken zich verder gaat verspreiden over de provincie.

Gemeente Harlingen, loopgroepen uit Buitenpost en Mantgum hebben al toegezegd hieraan te willen meewerken.

Wij zouden het heel fijn vinden als meerdere groepen het vuur bij ons komen ophalen. We denken dan niet alleen aan hardlopers, maar ook aan andere groepen. Bijvoorbeeld (school)kinderen, wandelaars, fietsers, suppers, afgevaardigden van een buurthuis, een religieuze groep, kerk of gemeenschap die het ontstoken bevrijdingsvuur verder meenemen naar hun woonplaats, buurt , monument, kerk of gemeenschapscentrum.

Belangstellenden kunnen informatie te verkrijgen via bevrijdingsestafetteleeuwarden@gmail.com