Cor Wetting

Cor Wetting

DOELSTELLING
Recreatieve Loopgroep
Vereniging: : A.V. Lionitas te Leeuwarden.
Adres baan : Middelzeelaan 20 te Leeuwarden.
Trainingstijden: : woensdag 19.30 t/m 20.45 uur.

 

Even voorstellen, Cor WettingKort na mijn dertigste heb ik me als lid van Lionitas aangemeld.
Na een aantal maanden  als recreant te hebben getraind onder leiding van  Theo Tjepkema kon ik overstappen naar de wedstrijdgroep van Chris Semplonius, in die tijd een topatleet, die praktisch alle wegwedstrijden op lokaal niveau won. Theo traint nog steeds, Chris is er al weer een aantal jaren  geleden mee gestopt.
Bij Chris heb ik lange tijd uitermate plezierig getraind. Er waren sterke lopers in onze groep, maar ook voor ‘mindere goden’ was er plaats. Er heerste geen Spartaanse discipline, maar een ieder die wilde presteren, kreeg hiertoe wel de ruimte en begeleiding. Voor serieuze lopers werden er bijvoorbeeld persoonlijke trainingsschema’s opgesteld. Deze sfeer van ongedwongenheid waarbij je mocht, maar niet per se moest presteren, is voor mij nog steeds een overweging om me met hardlopen bezig te houden.

Nu, anno 2011, ben ik zelf trainer geworden en wil ik mijn eigen praktische loopervaring als (nog steeds actief) wedstrijdloper koppelen aan de via mijn opleiding bij de KNAU verworven inzichten. Als loper en als trainer leer ik elke keer nog bij mede ten gevolge van het bijhouden van nieuwe ontwikkelingen en visies binnen het trainersvak.

Mijn huidige trainingaanpak is voor een belangrijk deel gebaseerd op de “Methode Verheul” ook wel de souplessemethode genoemd. Door de afstemming van de trainingen op de individuele waarde van de atleet wordt er flexibel met de methode omgegaan. Plezier in het lopen staat hierbij voorop. Uitgangspunt blijft dat iedere atleet vanuit zijn eigen mogelijkheden komt tot een wijze van hardlopen gebaseerd op souplesse. Door technisch goed te lopen, waarbij ook de ‘core stability’ niet wordt vergeten, is er voor veel lopers winst te behalen,

Het regelmatig meedoen aan loopjes of wedstrijden past in de trainingsopbouw en wordt door mij gepropageerd, zeker als die wedstrijden van Lionitas zijn. In combinatie met meer rustig en zorgvuldige opgebouwde intervaltrainingen, oefeningen en fartlek is dit een uitstekende manier om met plezier te blijven lopen en, zeker niet in de laatste plaats, blessurevrij te komen tot betere prestaties.

Tenslotte, in het dagelijkse leven run ik een bureau onder de naam Sprezzatura (www.sprezzatura.org). Velen vragen mij wat sprezzatura betekent. Het begrip is moeilijk te vertalen, maar in feite komt het neer op het leveren van kwaliteit alsof het geen moeite kost. Een mooie parallel met de souplessemethode.
(Op www.sprezzatura.org is ook info te vinden over de organisatie van sportieve weken in Zuid-Frankrijk)

 

(foto: Rondje Goutum, 6 maart 2011)