Racerunner Rinze rent door ….

 Rinze de Jong

Op de laatste zaterdag voor de zomervakantie heeft de groep racerunners van Lionitas een afsluitende watertraining met waterpistolen en waterspelletjes. Het is prachtig weer dus dat komt goed uit. Ook Rinze de Jong is vandaag van de partij. Hij is er eigenlijk altijd bij, al vanaf het allereerste begin in november 2017 – samen met Tije en Dinah – toen Lionitas een pilot startte met racerunning. “Mijn vader heeft me toen opgegeven”, vertelt Rinze. Nu ruim drie jaar later is de groep met 15 jonge racerunners o.l.v. de twee bevlogen trainers Kirsten en Ruben flink gebloeid en gegroeid.

Maar het gaat nu even om Rinze. Hij is 14 jaar, heeft een broer en een broertje en woont in Buitenpost. “Dat ligt tussen Groningen en Leeuwarden in”, licht hij toe. Rinze gaat met de trein naar school in Leeuwarden, daarover ben ik verbaasd maar Rinze zegt geruststellend: “de trein van Arriva is met het perron gelijkvloers dus dat geeft met mijn handbike of rolstoel geen problemen.”

Zijn school is het Gomarus College waar Rinze de richting vmbo-TL volgt. “Ik weet nog niet wat ik later wil worden, nog geen idee”, aldus de supergemotiveerde racerunner van Lionitas.

Racerunners zijn een soort loopfietsen, die kinderen met een beperking in staat stellen om te lopen en te rennen. De kinderen zitten op een zadel en met behulp van een borststeun kunnen ze ermee lopen en rennen. Rinze had eerst een kleine racerunner met maatje M maar hij is nu na een groeispurt voorzien van een frame met maat L. De ‘karretjes’ zijn voorzien van drie luchtbanden en kosten zo’n 2500 euro per stuk. Gelukkig zijn er welwillende sponsoren zoals het Foppe Fonds die met een bijdrage de helpende hand bieden. Naar aanleiding van de vorm komt in het dagelijkse spraakgebruik de term framerunning steeds vaker voor.