Over Lionitas

Lionitas is een vereniging met een rijk verleden. De club is in 1962 ontstaan uit een fusie tussen twee andere atletiekverenigingen, namelijk Marathon en Vitesse. Sindsdien is Lionitas de enige atletiekvereniging in de stad Leeuwarden. In de loop der jaren is Lionitas uitgegroeid tot een grote en bloeiende vereniging met ruim 600 leden. Van de topatleten die Lionitas heeft voortgebracht zijn de atletes Elly van Hulst en Marjon Wijnsma de bekendste. Beiden namen deel aan Olympische Spelen en waren vele malen Nederlands Kampioen en nationaal recordhouder. Tegenwoordig zijn de atleten uit de wedstrijdgroep regelmatig voorin de uitslagen te vinden.

Loopgroepen

De laatste jaren wint vooral de loopsport aan populariteit. Hiertoe heeft Lionitas hardloopgroepen op ieders niveau. Daarnaast heeft Lionitas groepen, met name voor de jeugd, waar de atletieksport wordt beoefend. Een goede lichaamsontwikkeling is belangrijk voor jonge mensen, atletiek is bij uitstek een sport om daarmee bezig te zijn. De atletiek is op te splitsen in verschillende onderdelen, namelijk de loopnummers, de springnummers en de werpnummers. De loopnummers variëren in afstand van 40 meter sprint voor de jongste pupillen tot en met de marathon over 42.195 meter voor de senioren. En alles wat daar tussenin ligt. Ook het hordenlopen, de hindernisloop of steeplechase, de estafettes en het snelwandelen vallen onder de loopnummers. De springnummers zijn onder te verdelen in het verspringen, het hinkstapverspringen (de driesprong), het hoogspringen en het polsstokhoogspringen. De werpnummers zijn te onderscheiden in het kogelstoten, het kogelslingeren, het balwerpen, het discuswerpen en het speerwerpen.

 

Recreatief tot wedstrijdniveau

Zowel de recreatieve hardloper, als de ambitieuze wedstrijdatleet kan bij Lionitas terecht. Voor iedereen, ongeacht het niveau, is er wel een geschikte groep. In principe vinden de trainingen plaats op of vanaf de kunststof atletiekbaan in het sportpark Nylan te Leeuwarden. In de zomer van 2010 is deze baan geheel gerenoveerd. De baan is voorzien van een lichtinstallatie zodat ook in de donkere maanden gewoon doorgetraind kan worden. Alle Lionitas leden hebben recht op twee trainingen per week. In de periode van november tot en met maart gaan sommige groepen voor specifieke trainingen een keer per week naar de gymzaal en/of sporthal. De pupillen en CD-junioren trainen voor bijna alle onderdelen van de atletiek terwijl de oudere junioren en de senioren zich meestal gaan specialiseren op een of meer onderdelen. Hun training wordt op dat moment op dat bepaalde onderdeel afgestemd. Er wordt getraind op uithoudingsvermogen, snelheid en vooral techniek. Loopscholing, sprintvormen, duurlopen, techniek-oefeningen, lenigheidsoefeningen, krachtoefeningen, coördinatieoefeningen en rekoefeningen worden hierbij veel gebruikt. Zie voor meer informatie over de diverse groepen, de trainers en de tijdstippen trainingsgroepen.

 

Leeftijdsgroepen

De leden van een atletiekvereniging worden in leeftijdsgroepen ingedeeld. Die onderverdeling vindt je in de trainingsgroepen terug. De jongste leden zijn de mini pupillen vanaf 6 jaar, daarna volgen de junioren CD van 12 tot 15 jaar en de junioren AB van 16 tot 19 jaar. Het jaar waarin men 20 jaar wordt is bepalend voor de overgang naar het seniorschap. Voor de leeftijdsindeling kun je de site van de atletiekunie raadplegen:http://www.atletiekunie.nl/index.php?page=556 Het is zeer goed mogelijk om tot op hoge leeftijd atletiek te blijven beoefenen.

 

Waarom lid worden van Lionitas?

Atletiek is een individuele sport, die echter nog leuker en meer motiverend wordt in groepsverband. Een ieder op zijn of haar niveau. Het verantwoord bewegen staat voorop. Bij Lionitas zijn ruim 20 trainers actief. Ze zijn allemaal gediplomeerd en gecertificeerd. Dat laatste wil zeggen dat ze regelmatig bijscholingen volgen om up to date en bekwaam te blijven. Naast het met de sport bezig zijn, zijn onderlinge contacten net zo belangrijk. Na de training wordt daartoe volop de gelegenheid geboden in het eigen clubhuis bij de atletiekbaan. Onder het genot van een drankje kun je gezellig bijeenkomen en wat napraten. Lionitas organiseert jaarlijks ook een aantal wedstrijden en trimlopen. Hier kunnen snelle en ambitieuze lopers aan meedoen, maar ook de recreatieve lopers zijn hier altijd ruim vertegenwoordigd. Je kunt de Lionitas activiteiten vinden onder de Agenda op deze website

 

Meedoen?

Ben je enthousiast geworden en lijkt het je wat om te komen trainen bij Lionitas? Je hebt de mogelijkheid om een viertal trainingen gratis mee te doen. In overleg zal gekeken worden welke groep het meest past bij je ervaring en ambities. Vrijblijvend kun je meedoen en kijken of het wat voor je is.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cor de Vries, trainerscoordinator@lionitas.nl

Het adres van de atletiekbaan is: Middelzeelaan 20, Leeuwarden (wijk Nylan).

Er is ruim voldoende parkeergelegenheid, er is omkleed- en douchegelegenheid en er is gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje in het clubhuis waarbij de thee altijd gratis is!