Nader verklaard: wie is (was) Douwe Kleefstra ?

Foto: Bakkr Mariann. Douwe Kleefstra in actie 1982.

Zondag 8 januari 2017 staat ‘ie’ weer op de hardloopkalender: de Douwe Kleefstraloop ! (zie: Douwe Kleefstraloop ) De al wat langer meelopende hardloper heeft hem wellicht gekend en/of met hem gelopen gedurende zijn hardloop carrière die pas op 65 jarige leeftijd begon. Maar voor wie hem niet heeft gekend of benieuwd is naar het geweldige verhaal achter de naam Douwe Kleefstra …. hierbij de eerder in 2014 uitgebrachte rubriek ‘voltooid verleden tijd’ van SV Friesland waarin een interview uit 1994 werd geplaatst :

VOLTOOID VERLEDEN TIJD ( Trimbode 6 – 2014 )
ln deze voltooid verleden tijd herdenken we de atleet Douwe Kleefstra, die pas na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd met hardlopen begon. Als eerbetoon en ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag werd de traditionele jaarlijkse trimloop naar Boksum naar hem vernoemd. ln 1994, aan Thijs Hofstra de eer deze prominente hardloper te interviewen voor zijn vaste rubriek:

De DOORLOPER:
Wie kent hem niet, de krasse knar, die luistert naar de naam van Douwe Kleefsta. Dat hardlopen niet alleen iets is van jonge mensen, bewijst deze jong van hart zijnde, ietwat oudere man.
Leeftijd: 87 jaar (l) Beroep: Op 13 jarige leeftijd kwam Douwe van school af. Hij werd loodgieter. Het was aanpakken geblazen. Later kwam Kleefstra bij de radiocentrale, nog weer later draadomroep geheten. ln het oorlogsjaar 1940 namen de Duitsers alles over. Douwe bleef werkzaam bij de P.T.T. Na de oorlog deed hij een aantal studies waardoor hij opklom op de maatschappelijke ladder, totdat hij hoofdemployee was. ln 1972 was Kleefstra gepensioneerd.

OVER VROEGER:
Tot zijn zestigste had Douwe nog nooit gesport. Van huis uit christelijk opgevoed, mocht er niet gesport worden en zeker niet op zondag. Toch voelde hij wel de noodzaak voor de pensionering om wat aan sport te doen. Douwe haalde het A en B zwemdiploma. Maar zwemmen ging hem niet snel genoeg. Vervolgens ging hij hardlopen. Zijn eerste loop deed Douwe op 65-jarige leeÍtijd. Dit was de alom bekende Recreanaloop. Zijn tijd: 73 minuten. Buiten het hardlopen heeft Kleefstra geen hobby’s.

OVER DE TRAINING:
Kleefstra trainde gemiddeld 3 keer in de week. De rondweg heeft hij
ettelijke keren gelopen. Er werd slechts op uithoudingsvermogen getraind,niet op snelheid, gezien de leeftijd.

OVER DE TIJDEN EN AFSTANDEN:
Snelste tijd op de 10 km: ongeveer 52 minuten; 21 km: ongeveer 2 uur. Zijn carrière telt verschillende hoogtepunten. Zo werd op een aantal Europese en wereldkampioenschappen gelopen. Douwe noemt landen als België, Duitsland, Roemenië, Engeland, Schotland en Finland. Op 81 jarige leeftijd werd Douwe tweede op het wereldkampioenschap in België. ln Brugge werd hij een keer eerste in zijn categorie op de 10 km. Te veel resultaten om ze allemaal op te noemen.

OVER LEVEN VOOR DE SPORT:
Zijn leven staat in het teken van de sport. Houdt rekening met sportbeoefening als het gaat om eten, drinken, slapen. Zou met hardlopen stoppen, door een knieoperatie, maar denkt er nu toch over om de draad weer op te pakken.

OVER WAT ZO LEUK AAN HARDLOPEN IS:
Douwe houdt het meest van lange afstanden. Hij noemt het een heerlijke gewaarwording om op het platteland van toren naar toren te lopen, tussen groen, op weg naar de finish. Douwe gaat straks weer lopen: per keer zo’n half uur. Een cardioloog die hem eens onderzocht, deelde Douwe mede, dat Kleefstra een enorm goede conditie heeft voor iemand op die leeftijd. Ook is weleens over Douwe gezegd dat door dat christelijke gedoe aan Douwe Kleefstra een groot talent verloren is gegaan. Zo is het. Van nature moet hij veel talent meegekregen hebben, anders bereik je op oudere leeftijd niet meer zo’n hoogte.

OVER S.V. FRIESLAND:
Douwe is lid geworden vanwege het recreatieve karakter van S.V. Friesland. Andere verenigingen zijn toch teveel wedstrijdgericht ingesteld. Hij roemt de sfeer en de fijne mensen binnen de vereniging. Verslag: Thijs Hofstra, SV Friesland 1994.