IN MEMORIAM SIETSKE RIJPSTRA 1931 – 2022

Sietske Rijpstra op 22 september 2020

 

Op 29 maart 2022 is na een kort ziekbed in het bijzijn van haar kinderen en kleinkinderen Sietske Rijpstra overleden. Sietske leed de laatste anderhalf jaar aan vasculaire dementie en woonde in de afdeling kleinschalig wonen van Erasmushiem.

Tijdens een zeer succesvolle – zowel nationaal als internationaal – carrière als atlete, begonnen in 1953 bij a.v. Marathon (voorloper van Lionitas) eindigend begin jaren zestig bij de nieuwe fusieclub a.v. Lionitas, reeg Sietske Rijpstra het ene na het andere succes aaneen. Sietske excelleerde met name op de sprintonderdelen en in latere instantie ook de middenafstand. De allereerste 400 meter die er ooit in Nederland door dames werd gelopen werd gewonnen door Sietske.

Sietske Rijpstra heeft zolang Lionitas bestaat dus vanaf 1962 tot eind 2015 bijna alle functies binnen Lionitas vervuld. Van voorzitter, secretaris en penningmeester en van bestuurslid tot adviseur van het bestuur. Je kunt het niet zo gek opnoemen of Sietske heeft het voor Lionitas gedaan.
Als voorzitter van de technische commissie, later omgedoopt tot wedstrijdorganisatiecommissie was Sietske de spin in het web en supervisor van al het reilen en zeilen van Lionitas, in de ruimste zin van het woord. Decennialang vormde Sietske het gezicht van Lionitas en vertegenwoordigde zij de club in allerlei bijeenkomsten en overleggen. Sietske kende iedereen en iedereen kende Sietske, dat was goed te merken als je met haar op pad was. Haar huis aan de Ruysdaelstraat was hét knooppunt van alle lijntjes en haar telefoon rinkelde bijna onophoudelijk en het merendeel van de gesprekken ging over Lionitas en de atletiek.
En voor Sietske persoonlijk was de atletiekbaan en het clubhuis haar tweede woning (zelf had ze het nog altijd over de sintelbaan en de kantine …).

Voor al haar verdiensten voor Lionitas is Sietske in 1987 benoemd tot erelid en met name haar verdienstelijke bemoeienissen met en voor Lionitas waren in 2004 de aanleiding voor een koninklijk lintje. Met het overlijden van Sietske Rijpstra is onmiskenbaar een club icoon heengegaan, een icoon die er nooit eerder was en waarschijnlijk ook nooit meer zal komen. Voor iemand zoals Sietske die tot op zeer hoge leeftijd voor de club actief was, zijn er geen woorden genoeg te vinden om die grenzeloze betrokkenheid te benadrukken.
Sietske had een Lionitas hart. Dat hart klopt niet meer maar Sietske zullen we nooit vergeten.

Namens het bestuur en de leden van Lionitas wens ik de kinderen, kleinkinderen en verdere familie veel sterkte toe dit grote verlies in de komende tijd te verwerken.
Sietske, bedankt voor alles.

Imco van der Wal
Leeuwarden

De familie Rijpstra nodigt u uit om op maandag 4 april a.s. Sietske een laatste eer te bewijzen op haar geliefde atletiekbaan. Tussen 19:00 – 19:30 uur is er de gelegenheid om te condoleren, waarna wij Sietske graag samen met jullie begeleiden bij haar laatste ronde over de baan.