IN MEMORIAM  SYTZE WETTING   1947 – 2022

Op de foto Sytze zoals we hem allemaal kennen, in zijn natuurlijke habitat

Na een relatief korte periode van afnemende gezondheid is clubman Sytze Wetting op 74-jarige leeftijd op 27 april j.l. overleden.

Omdat Sytze vooral op de langere afstanden goed uit de voeten kon, sloot hij zich in 1978 aan bij Lionitas en wel in de groep van Joop ter Haar. Hij liep vele marathons waarvan de snelste in 2 uur en 39 minuten. In de jaren 80 en 90 was hij ook bij de vele wegwedstrijden vaak van de partij.

In april 1984 werd Sytze in het bestuur van Lionitas verkozen en was hij vier jaar lang de strenge maar uiterst kundige beheerder van de financiën van de club.

Omdat dochter Cynthia als pupil op atletiek ging werd Sytze in 1985 ook trainer van de pupillen en groeide hij met haar door naar het trainerschap van de CD-meisjes en tenslotte ook de AB-junioren en senioren.

Sytze betekende veel meer voor Lionitas. In het eerste en tweede decennium van deze eeuw verzorgde Sytze het wedstrijdsecretariaat uitwedstrijden en later ook van de thuiswedstrijden.

Als systeemontwerper bij het elektriciteitsbedrijf was Sytze erg goed in cijfertjes en dat bracht hem tot lid van de recordcommissie, aanvankelijk samen met Popke de Vries, later in 1996 vormde hij in zijn eentje deze werkgroep.

Als lid van de wedstrijd organisatie commissie was Sytze van onschatbare waarde: behalve het wedstrijdsecretariaat beheerde hij ook het lopersbestand waarmee atleten over aanstaande lopen werden geïnformeerd. De wegparcoursen van Lionitas mat Sytze eerst met kaart en computer, ging vervolgens met meetwiel op pad en kalkte daarna in de vroege ochtend de pijlen op het wegdek en plaatste de bordjes. Op de wedstrijddag zelf verzorgde Sytze tot in de puntjes de uitslagen. Zelden maakte hij een fout.

Als mens kun je aan Sytze de volgende karaktereigenschappen toekennen: integer, positief kritisch, serieus, accuraat, consciëntieus en bovenal vriendelijk voor een ieder.

Bij moeilijke vraagstukken dacht Sytze mee in oplossingen en stelde zich daarbij altijd bescheiden op; hij was inderdaad een man die het liefst op de achtergrond acteerde. Het doe-maar-gewoon type.

Buiten Lionitas was Sytze ook een belangrijke pijler en vaste waarde in verschillende organisaties zoals de Stichting Promath, de Stichting Marathon Leeuwarden, Loop Leeuwarden, Adventure Run Ameland en de Stichting Survival Friesland.

Vele Lionitas atleten wisten Sytze te vinden als het ging om een sportmassagebeurt, voor hen was hij veelal een vertrouwenspersoon en een vraagbaak op het gebied van blessures waar hij cynisch genoeg zelf ook veelvuldig mee te maken had. Persoonlijk had ik als trainer, Kaap ’80 ploeglid, jurylid en bestuurslid vaak met Sytze te maken, aan die prettige contacten bewaar ik erg goede herinneringen.

Voor al zijn verdiensten is Sytze Wetting meer dan terecht door Lionitas onderscheiden.

Namens het bestuur en de leden van Lionitas wens ik Cisca, de beide dochters en verdere familie veel sterkte toe dit grote verlies te verwerken.

Sytze bedankt voor alles wat je voor Lionitas hebt betekent.

Imco van der Wal

Leeuwarden