10x10km estafette Run Winschoten

Wedstrijdgroep 1

Op 12 september 1992 liepen 10 atleten van Lionitas mee aan de 10x10km estafette tijdens de Run in Winschoten. Ynze Stienstra, Auke Postma, Johannes van der Veen, Tjeerd Nijman, Johan Timmerman, Jelte Reitsma, Chris Semplonius, Lammert Odinga, Henk Weerstra en Anne Venema liepen een gezamenlijke tijd van 5u45m45s.

In 2021 deden we met Lionitas een poging om dit clubrecord te verbeteren. Helaas kwamen we, ondanks een prachtige 1e plek, destijds 6 seconden te kort… En dus moest er in 2022 een nieuwe poging worden gedaan!

Voorbereiding

De afgelopen maanden hebben de trainers Menno Mud en Rutger Wagenaar gepoogd om een zo sterk mogelijk team op de been te brengen om het clubrecord aan te vallen. Het enthousiasme in de groep om aan dit evenement mee te doen was zo groot, dat er tevens een 2e team werd inschreven. En alsof dit niet genoeg was, waarom zouden we de dag dan niet afsluiten met een gezellig samenzijn in de vorm van een BBQ?

En zo geschiedde het dat we met 2 teams aan de start stonden tijdens de 10x10km Estafette. Team 1, bestaande uit de snelste lopers met de beste vorm, ging vol overtuiging het clubrecord aanvallen. Team 2 ging lopen voor een zo goed mogelijke uitslag, met hopelijk een podiumplek als resultaat.

De race

Janco voor team 1 en Martijn voor team 2 beten het spits af om 9.30. De omstandigheden waren vrij gunstig. De dag begon niet al te warm en het was droog. Gedurende de eerste helft van de race werd al snel duidelijk dat er geen maat stond op Lionitas team 1. Dit team liep onbedreigd op de overwinning af en kon zich volledig focussen op de tijden die gelopen moesten worden om het clubrecord te verbreken. Lionitas team 2 was daar achter echter bezig met een spannende strijd met AV Impala en Groningen Atletiek om plaats 2,3 en 4.

Met nog 3 lopers te gaan werd de ambitie om het clubrecord te verbreken steeds concreter voor Lionitas team 1. Nadat Thys als 6e loper een 33er had neergezet, was het Mechiel die als 7e loper een 32er liep. Stap voor stap kwam het clubrecord dichterbij.

Lionitas team 2 verloor de lopers van AV Impala en Groningen Atletiek helaas uit het zicht, en moest zich focussen op het behoud van de 4e plaats. Jammer genoeg geen podiumoplek, maar wel een prima uitslag. Uiteindelijk werd deze veilig gesteld door good old Martin Ketellapper op de voor hem heilige grond waar hij in het verleden 3 maal Nederlands Kampioen op de 100km werd.

Clubrecord

Nadat Marcel en Jesse hun 10km als 8e en 9e loper steady hadden voltooid kon het niet meer mis gaan. Erwin finishte als 10e loper in een tijd van 5u41m24s. Na 30 jaar is het eindelijk gelukt om dit clubrecord te verbeteren!

Na de prijsuitreiking werd gezamenlijk geproost op de mooie prestaties van iedereen. Samen werd het tentenkamp opgeruimd en koers in gezet naar Leeuwarden waar de BBQ op ons stond te wachten. We hebben een prachtige dag gehad, waarin we konden ervaren dat lopen meer is dan een individuele sport. De gezelligheid, het plezier en de beleving die momenteel worden ervaren in wedstrijdgroep 1 dragen bij aan ieders motivatie en prestaties. Op deze dag kwam dit mooi samen tot uiting in het nieuwe clubrecord en de gezellige BBQ achteraf.

Uitslagen

1e: Lionitas team 1: Janco Rijpstra; Jelle Broersma; Wilco Kooistra; Roelof Oostra; Thys de Jong; Rob Vijver; Mechiel Zantema; Marcel Adema; Jesse Van Burg; Erwin de Vries: 5u41m24s

4e: Lionitas team 2: Martijn Schmit; Johannes Postma; Klaas van Heeringen; Samantha Wolfslag; Mark Peereboom; Simon van der Veen; Sven Alkema; Guido van den Bogaard; Victor Plomp; Martin Ketellapper: 6u25m29s