Lionitas atleten presteren uitstekend bij NK indoor-atletiek

Op verschillende weekenden in februari waren er in Apeldoorn de NK-indooratletiek in diverse categoriën en van Lionitas waren er veel vooral jonge atleten afgevaardigd die daar prima voor de dag kwamen. Hieronder een overzichtje.

Op zaterdag 27 januari was er voorafgaand aan de verschillende NK’s de gelegenheid om de baan in Apeldoorn te verkennen bij de door PEC Zwolle aldaar georganiseerde indoorwedstrijd. Van Lionitas deden hier drie atletes mee, alledrie bij het hoogspringen. Bij de vrouwen onder 20 werd Tessa de Roos derde met een sprong van 1,61m, hetgeen voor haar een beste seizoensprestatie betekende. Doutsen Leijenaar sprong als meisje onder 14 mee met de vrouwen onder 18 en werd daar nota bene tweede met ook al een sprong van 1,61m. In dezelfde categorie werd Nynke Slager als meisje onder 15 vijfde met een sprong van 1,51m.

Lenny Diepenmaat-van Eekelen pakt nieuwe titel met de kogel

Op 3 en 4 februari kwamen als eerste de masters aan bod op hun NK-indoor en Lenny Diepenmaat-van Eekelen pakte hier flink uit bij het kogelstoten bij de vrouwen50 met alweer een titel (eerder had ze het afgelopen jaar op het NK outdoor hetzelfde gedaan). Ze stootte meteen in haar eerste stoot de 3kg kogel al naar 11,61m, wat voldoende was voor de eerste plaats. Tweede plaatsen waren er daarnaast voor Marcel Adema bij de mannen50 op de 1500m (pr in 4:30,94) en meerkamper Sjouke Nauta bij het polsstokhoogspringen voor mannen65 met een sprong van 2,01m; hij werd tevens derde bij het hoogspringen met 1,23m.

Geen medailles, wel mooie pr’s

Een week later was het tijd voor de aanstormende talenten onder 18 en onder 20 om zich in de spotlights te zetten en ook hier was er een afvaardiginging van Lionitas present. Uit de meerkampgroep deed Tessa de Roos bij de vrouwen onder 20 mee aan het ver- én hoogspringen en ze sprong met 1,58m bij hoog naar een achtste plaats en met 4,69m bij ver werd ze dertiende. Reinder Andringa (eveneens uit de meerkampgroep) deed bij de mannen onder 18 mee op drie nummers en scoorde een mooi persoonlijk record op de 400m met een tijd van 52,29, helaas net niet genoeg voor de finale. Bij het verspringen sprong hij ook al naar een pr met een prima laatste poging van 6,28m en dat betekende voor hem de zevende plek. Op de 60m liep hij tenslotte naar een tijd van 7,53, wat goed was voor de top-25. Verder bij de mannen onder 18 een mooie prestatie van Quido Damhof, die tiende werd in een persoonlijk record van 2:02,86 op de 800m.

Doutsen Leijenaar maakt indruk bij NK indoor-U14

Bij de nationale indoorkampioenschappen voor atleten onder 14 jaar in Apeldoorn deed vooral Doutsen Leijenaar namens Lionitas van zich spreken door bij alle drie de onderdelen waarop ze startte in de medailles te vallen. Ze won zowel het hoogspringen als de 60 meter horden en eindigde bij het kogelstoten als derde. Met haar tijd van 9.43 won ze niet alleen de 60 meter horden in een persoonlijk record, maar daarmee werd ze ook achtste op de nationale ranglijst allertijden. Op het onderdeel hoogspringen is Doutsen al nationale ranglijstaanvoerder allertijden (!) en die status maakte ze waar door ook dit onderdeel te winnen met een hoogte van 1,61 meter. Bij het kogelstoten werd ze tenslotte derde met een stoot van 11,64 meter (een persoonlijk record) waarmee ze oprukte naar de tweede plaats op de nationale ranglijst van dit indoorseizoen.

Ook door een andere Lionitas-atleet bij de U14 werd heel goed gepresteerd, want er was bij de jongens een bronzen medaille en een persoonlijk record voor Sipke Joas van der Sluis bij het polsstokhoogspringen met een sprong van 2,20 meter. Veel andere jonge Lionitassers scoorden hoge klasseringen en er was een vrachtwagenlading aan persoonlijke records, zo waren er pr’s voor Nigel Punch bij de jongens U14 (4,65m ver en 1,55m hoog), Sem de Jong en Jelte van der Knijff bij de jongens U13 (beide op de 60m en bij het hoogspringen) en Koen Scherpenzeel bij de jongens U16 (bij polshoog en bij het verspringen). Bij de meisjes U15 regende het pr’s, zo belandde Jasmijn Boskma meerdere malen net buiten de medailles met prima persoonlijke records bij het kogelstoten (9,87m), het verspringen (4,69m) en op de 60m (8,54). Op dat laatste nummer waren er ook pr’s voor Lieke van de Hooft en Linde Stegeman, die ook nog eens bij het ver- en het hoogspringen pr’s noteerde. Al met al veel prestaties die zich kunnen laten zien en die alweer doen uitkijken naar het komende buitenseizoen.

Sjouke Nauta

Tjeerd Nijman overleden

Op de laatste dag van 2023 is oud-atleet en Lionitasser in hart en nieren Tjeerd Nijman overleden. Hij heeft, na ruim een kwart eeuw met de ziekte van Parkinson te hebben geworsteld, op 77-jarige leeftijd in verpleeghuis Erasmus de niet te winnen strijd verloren.

Tjeerd Nijman tijdens de prijsuitreiking van de 2e Ploegentijdloop in Dokkum waarbij Tjeerd deel uitmaakte van het winnende Lionitas team

 (19 maart 1994)

Tjeerd Nijman was met name op latere leeftijd bij de veteranenklassen een sterkhouder, een geduchte tegenstander voor de noordelijke lange afstand toppers. Zes jaar geleden heb ik Tjeerd Nijman voor de Lionitas Nieuwsbrief geïnterviewd. Daaruit citeer ik het volgende:

Op dertigjarige leeftijd pakte hij met een zwager het hardlopen weer op. Vooralsnog in de Groene Ster. “De eerste keer was ik ‘út ‘e liken’ maar na een paar weken liep ik m’n zwager er uit”, aldus een tevreden terugkijkende Tjeerd. Met Dick Alberts samen trainen op lange duurlopen en uiteindelijk deelname aan marathons. Tjeerd’s eerste marathon was die van Utrecht in 1985. Daarover zegt hij: “Het ging buitengewoon goed want onder de 3 uur (2:54:57) en we waren beiden apetrots op onze prestatie.” Een half jaar eerder hadden Tjeerd en Dick zich bij de trainingsgroep van Chris Semplonius aangesloten.

Tjeerd herinnert zich de behulpzaamheid van Chris en in het bijzonder de door de befaamde Lionitas-trainer opgestelde trainingsschema’s die Tjeerd nauwgezet uitvoerde. Ook waardeert hij het ten zeerste dat Chris ondanks zijn drukke werkzaamheden altijd aanwezig was. “Lionitas was en is een fijne club met veel leuke mensen waar geen haat en nijd bestaat”, zegt Tjeerd nu. Bij de veteranen behoorde Tjeerd tot de noordelijke top.

Tjeerd meldt dat hij al met al wel een keer de aarde is rondgelopen. Vol trots laat hij zijn beste prestaties optekenen: marathon 2.43.00, halve marathon 1.12.00, 10 km 32.00, 5 km 16.00 en in de Leeuwarder Uurloop liep hij eens 17.400 meter.

Het overlijden van Tjeerd Nijman gaf een lichte schok binnen Lionitas want een ieder van zijn generatie kende hem als een uiterst aimabel en sociaal ingestelde atleet. Behalve de vele goede herinneringen behoren ook zijn vele prozaïsche en poëtische uitingen tot zijn nalatenschap. Namens geheel Lionitas wens ik zijn kinderen Remy (als junior had ik hem als trainer onder mijn hoede) en Barbara en verdere familie veel sterkte om dit verlies te dragen.

Imco van der Wal

Leeuwarden

Clinic in 12 weken naar de 5K Condensloop

Beginnen met hardlopen! In 12 weken wordt je klaargestoomd om mee te doen met de Condensloop 5 km!

Onder begeleiding van hardlooptrainer Herman Wassens krijg je 12 lessen. Je krijgt verschillende oefeningen en technische aanwijzingen om blessurevrij toe te werken naar de 5 kilometer bij de Condensloop op zaterdag 6 april (startnummer inbegrepen).

Aanvang: elke zaterdagmorgen om 11 uur bij Lionitas op de atletiekbaan. Te beginnen op zaterdag 13 januari 2024.
De kosten: 30 euro, voor BCL leden 15 en voor NHLSTENDEN medewerkers wordt betaald
Voor iedereen met normale gezondheid.

Ja, ik doe graag mee! Vul dan het formulier in en stuur deze op naar starters.lionitas@gmail.com

De Walrus Clubactie

Wij doen mee met De Walrus Clubactie! Deze leuke actie, biedt de mogelijkheid om een sponsorbedrag te winnen voor onze club. Wij doen mee van 8 december t/m 14 december 2023

Hoe het werkt? Voor elke €15,- die je tijdens de clubactie besteedt bij De Walrus, ontvang je een clubmunt ter waarde van €0,50. Jij beslist zelf in welke koker je deze munt gooit. Aan het eind van de week krijgt elke deelnemende club het verzamelde sponsorbedrag!

Het spaardoel voor onze club is het aanschaffen van materiaal voor onze nieuwe survivalbaan.

Dus, als je van 8 december tot en met 14 december 2023 gaat borrelen, lunchen of dineren, denk dan aan onze koker bij De Walrus!

Geringe animo voor gezellige Vaute Avond

De schamele opkomst moet als eerste worden genoemd. Slechts 30 (van de ruim 500) leden hadden vrijdagavond de 6e oktober vrijgehouden voor het meevieren van de eerste Vaute Avond die door de zeer actieve barcommissie van Lionitas werd georganiseerd. Natuurlijk het was een probeersel maar het prijzenswaardige initiatief verdiende meer. Degenen die er wel waren hebben een leuke avond gehad en de thuisblijvers hadden ongelijk, ergo moeten zich schamen.

Bij binnenkomst werden de feestvierders verwelkomd door de foute muziek van het Trio Penotti en een drankje van onbestemde kleur. Niet voor mij weggelegd maar ik kreeg wel een glas helder water van Jaan van der Zee. De muziek was niet bepaald op achtergrondniveau want een gesprekje was nu en dan moeilijk te voeren. Het mocht de pret echt, echt niet drukken. Nadat we iedereen (bijna iedereen dan) in zijn foutste outfit hadden bewonderd konden we beginnen aan het foutste onderdeel van de avond en waarvoor we waren gekomen: de bingo! Het muzikale trio – met af en toe een vals akkoord – nam die taak voor zijn rekening. In drie bingoronden afgewisseld met foute muziek werd de prijzentafel eer aangedaan. Dick Henkes krijgt van mij de complimenten voor zijn onvermoeibare inzet stad en land af te reizen voor het binnen harken van de meest waardevolle prijzen. De hoofdprijs van de bingo – een waardebon van 150 euro voor sportschoenen – ging naar Gepke. De vele prijzen die toen overbleven werden onder de aanwezige feestgangers verloot. Zo ging Hans van der Steen met de ‘Oldehove’ wat dat ook zijn mag huiswaarts. De drank ingeschonken door onze fraai als oliesheik uitgedoste Roel Houttuin vloeide de hele avond rijkelijk. Of het inderdaad door de drank kwam weet ik niet maar op een gegeven moment stonden bijna alle aanwezigen op de dansvloer gekke bewegingen te doen. Zelfs Koos Pietersma, binnenkort tikt ie de 85 aan, stond als een uitgelaten jongvolwassene op de discomuziek te dansen. Bijna aan het eind van het feestgewoel werd de persoon met de foutste oufit uitverkozen. Jellie Dantuma met haar felgekleurde hanenkam verdiende dan ook terecht en unaniem deze prijs. Proficiat.

De vraag hoe fout de avond nou was kan ik alleen maar beantwoorden door te zeggen dat het niet opkomen van de meerderheid van de leden de meest foute boel was.

Imco van der Wal

Roel, Dick en Jaan van de barcommissie tekenen voor de organisatie
(Dis)Koos Pietersma in actie
De prijs voor foutste outfit gaat naar Jellie Dantuma

Grote clubactie

Volgende week zaterdag 23 september gaat de Grote Clubactie van start! Koop jij ook een lot en steun je Lionitas? De loten kosten €3,- per stuk. 20% van dit bedrag gaat naar de Grote Clubactie. De overige 80% gaat rechtstreeks naar onze vereniging. De opbrengst van de Grote Clubactie gaan we dit jaar gebruiken voor de bouw van een grote survivalbaan naast de atletiekbaan!

😄

Via deze link [https://lot.clubactie.nl/lot/av-lionitas/30007] kom je bij onze Grote Clubactie verkooppagina waar ook jij een lot kunt kopen! Dit is mogelijk vanaf zaterdag 23 september. Alle jeugdleden t/m U20 ontvangen zaterdag 23 september ook een mail met daarin de link naar een persoonlijke verkooppagina. Deze link kun je sturen naar iedereen die misschien wel een lot van jou wil kopen. Stuur de link bijvoorbeeld via WhatsApp in je ‘familie app’ of deel ‘m op social media. Je kunt ook op je persoonlijke verkooppagina inloggen en zien hoeveel loten je al hebt verkocht. Super handig! Ook ontvangen alle jeugdleden t/m U14 een verkoopboekje. Met dit boekje kun je langs de deuren om loten te verkopen. Op het boekje zit een QR-code die gescand kan worden en deze brengt kopers ook naar jouw persoonlijke verkooppagina.

Heb je vragen over de Grote Clubactie? Stuur dan een mail naar rubenkorte.lionitas@gmail.com.

Rabo clubsupport 2023

Ook dit jaar doen we weer mee aan de Rabo ClubSupport. Iedereen met een betaalrekening bij de Rabobank en een lidmaatschap bij de Rabobank kan vanaf 4 t/m 26 september stemmen op Lionitas.
Stemmen kan via de App of als je ingelogd bent op de website van de Rabobank.
Hoe meer stemmen, hoe meer financiële ondersteuning er geboden wordt! Dus vraag iedereen in je omgeving om op ons te stemmen!

In 12 weken naar 5 kilometer

Wie in de afgelopen tijd is begonnen met hardlopen en dat beter wil doen of altijd al wilde hardlopen en niet weet hoe en waar te beginnen, start zaterdag 16 september een clinic-serie op de baan van atletiekvereniging Lionitas aan de Middelzeelaan in Leeuwarden. De serie wordt afgesloten met de BCL Loop.

De clinics en de loop zijn een samenwerking van AV Lionitas met Bewegingscentrum Leeuwarden (BCL, tegenover NHL Stenden).

In de clinics werk je in 12 weken toe naar het niveau om een 5 kilometer te lopen. De kosten bedragen 30 euro (15 euro voor BCL-leden of gratis voor medewerkers NHLStenden), deelname aan BCL Loop is inbegrepen. Aanmelding is mogelijk via het aanmeldformulier

OUD-TRAINER CHRIS SEMPLONIUS ONDERSCHEIDEN

Imco v.d. Wal feliciteert oud-trainer Chris Semplonius met zijn koninklijke onderscheiding

Op lintjesdag 2023 heeft het Zijne Majesteit behaagd de heer Chris W. Semplonius te onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. Dat zei burgemeester Agricola in het gemeentehuis van Dantumadiel bij het opspelden van het lintje aan de gedecoreerde. Hij wees en passant ook op het afgetrainde lichaam van Chris verkregen door zijn destijds dagelijkse fietstocht van zijn woonplaats Veenwouden naar zijn praktijkadres in Leeuwarden.
Chris Semplonius heeft zich vanaf november 1983 tot september 2002 geheel belangeloos ingezet als looptrainer en coach van de Lionitas wedstrijdgroep midden- en lange afstand. Daarnaast is Chris voor de club actief geweest als redactielid clubblad, lid van de estafetteploeg Kaap’80, filmregisseur, leider van het Lionitas-cabaretgezelschap en clubfysiotherapeut. Voor zijn niet aflatende inzet voor Lionitas en zijn prestaties als Lionitas-atleet was Chris in 1997 al benoemd tot Lid van Verdienste.
Een persoonlijke vriend van Chris heeft de aanvraag voor het lintje in gang gezet en behalve de verdiensten voor Lionitas kwamen onder andere ook zijn activiteiten voor de Sportclub Veenwouden (voetbal) en voor Toneelvereniging Vriendenkring uit Feanwâlden ter sprake. Vermeldenswaard is het feit dat Chris vanaf 2021 – al fietsend – bezig is met Stichting Geef om Gryteke die geld inzamelt voor de behandeling van Gryteke Schievink (een nichtje) tegen de ziekte MS.
Namens Lionitas heeft Imco van der Wal de aanvraag voor de onderscheiding ondersteund en was dan ook door de familie uitgenodigd de plechtigheid bij te wonen. Op de foto de vergulde en zeer terecht gedecoreerde Chris W. Semplonius.

Imco van der Wal
26 april 2023